Direct contact? Bel 0174 519 100
Nederlands
TNI | Terra Natura International

Uitgelicht: watermanagement in de kas

Water is van groot belang voor een goede teelt. Zo verbruikt een tomatenplant tijdens een zonnige dag ongeveer 5 liter water. Het is dus van groot belang dat een teler bewust en zuinig met water omgaat. Dit gebeurt op verschillende manieren zoals het opvangen van regenwater in bassins, het omhoog pompen van water uit de bodem en recirculeren van het gebruikte water in de kas.

Al het regenwater wat tijdens een regenbui op de kassen valt wordt via goten en buizen afgevoerd naar hemelwaterbassins. De bassins liggen dicht naast de kassen. Dit water is zeer geschikt voor de waterbehoefte van de planten. Tijdens het water geven worden ook meststoffen toegevoegd zodat de tomatenplanten optimaal kunnen groeien.

Een andere manier van watervoorziening is omgekeerde osmose. Bij dit proces wordt grondwater opgepompt en gefilterd. Het overtollige water dat tijdens het bewateren van de planten niet direct door de planten wordt opgenomen, vangt men weer op en wordt gerecirculeerd. Hiermee wordt water, maar ook meststoffen hergebruikt. Door dit recirculatiesysteem vinden er geen lozing meer plaats in het oppervlaktewater.