Direct contact? Bel 0174 519 100
Nederlands
TNI | Terra Natura International

Teler aan het woord - Terugblik op de zomer

De zomer van 2018 gaat de geschiedenis in als de warmste, zonnigste en droogste zomer ooit. Dit heeft zijn weerslag gehad op de teelt en zorgde voor de nodige kopzorgen bij onze telers. Door het extreem warme weer werd het lastiger om de aanvoer goed te sturen en was veel product tegelijk beschikbaar. Daarnaast had het product zelf te lijden onder de extreme warmte en moesten er extra maatregelen worden genomen om de kwaliteit te waarborgen.

Tomaten hadden als veel voorkomende kwaliteitsafwijking krimpscheuren. Tomatenteler Theo van Vliet: “Het gewas heeft veel te lijden gehad van de lange hete zomer. Doordat de planten het moeilijk hadden met de grote klimaatovergang kregen de tomaten een stuggere huid. Hierdoor worden tomaten gevoeliger voor krimpscheuren. Vooral bij de grotere tomatensoorten komt dit tot uiting, de tomaten glimmen dan minder. Als telers hebben we veel extra werk en tijd gestoken in het uitsorteren van deze tomaten om de kwaliteitseisen te handhaven ”

Bij paprika waren er bijvoorbeeld problemen met zonnebrand. Dit zijn zwarte brandplekken op de paprika. In een normale zomer veroorzaakt dit 2 uitval, deze zomer liep dat een enkele week op tot 20 . Paprikateler John Overgaag: “Het is een jaar van weersextremen geweest, van een storm in januari, een koud voorjaar, enkele hoosbuien in mei tot langdurige warmte en droogte in de zomerperiode. Met name de lange warme periode is niet goed geweest voor de kwaliteit van de paprika’s, ook omdat het in de nachten erg warm bleef waardoor het gewas niet goed kon herstellen en uitrusten. Gevolg hiervan was dat de paprika’s lichter van gewicht waren met een dunnere vruchtwand waardoor ze kwetsbaarder waren. Om de kwaliteit op het gewenste niveau te houden hebben we onze oogsttijden aangepast. Zo werd tijdens de warme periode uiterlijk tot 15 uur geoogst omdat anders de paprika’s te slap werden. Tevens kijken we als Harvest House telers of we dingen beter of anders kunnen aanpakken om de gevolgen een volgende keer te beperken. Denk hierbij aan specifieke rassen of teeltmethodes”

Verder in de keten, bijvoorbeeld tijdens het verpakken van tomaten en paprika’s, werden er extra kwaliteitscontroles gehouden. Samen met de keurteams van TNI en Harvest House hebben de telers alles op alles gezet om ondanks de extreme omstandigheden toch een Harvest House waardig product af te leveren.